Com a cultura lliure podriem dir que és tota aquella creació encarregada de la difusió i l'elaboració de la cultura la qual es basa sota un principis de llibertats, els quals són iguals que els principis bàsics del programari lliure.
Així doncs, el programari lliure (també anomenat free software) podriem definir-lo com aquell que garanteix simultàniament quatre llibertats, les quals són:
- La llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
- La llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
- La llibertat de redistribuir-lo a tercers.
- La llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat.
La majoria de projectes de programari lliure són desenvolupats per col·lectius de programadors que dediquen voluntàriament part del seu temps a dissenyar i a crear aplicacions informàtiques de manera col·laborativa.
Aquest moviment del programari lliure ha desenvolupat programes tan potents com el navegador Firefox o el paquet ofimàtic Openoffice.
Dins la cultura lliure podem parlar sobre el "Creative Commons" i el "Copyleft".
Els Creative Commons és una organització que intenta reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. L'objectiu d'aquesta organització és donar opcions a aquells creadors que vulguin que altres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades. Aquestes condicions les escull el propi autor i aquest pot decidir tenir "alguns drets reservats ".
El Copyleft és una mena de llicència que neix com a oposició del copyright la qual no restringeix la copia, sinó que s'anima a ella.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada